Umre Hakkında Bilgiler !

Umre nedir?
Ziyaret etmek, evi mamur etmek, bir yerde korumak, malı çok olmak, ikamet etmek ve Allah'a kulluk etmek anlamlarındaki "a-m-r" kökünden türeyen umre; belli bir zaman dilimine bağlı olmaksızın ihrama girip Kâbe'yi “tavaf” edip Safa ile Merve arasında “Sa'y” ibadetini yaptıktan sonra ihramdan çıkmak suretiyle yerine getirilen bir ibadettir.

İbadet şartı olarak Umrenin iki farzı vardır. İhrama girmek ve tavaf etmek farzdır. İhrama girmek şart, tavaf etmek ise rükündür. Arefe ve Kurban Bayramı günleri dışında her zaman umre yapılabilir.

Hac ile Umre ibadetleri arasında ne fark vardır?
Umre’nin Hac ibadetinden farkı; kesin bir zamanla sınırlı olmaması, Arafat ve Müzdelife vakfesi, kurban kesme ve şeytan taşlama görevlerinin bulunmamasıdır.

Umre nasıl yapılır?
Umre yapmak isteyen kimse; vücut temizliğini yapar, saç, sakal tıraşı olur, bıyıklarını düzeltir, tırnaklarını keser ve boy abdesti alır, imkânı yoksa abdest alır.

Erkekler iç çamaşırı, elbise ve ayakkabılarını çıkararak. “İzar” ve “rida” adı verilen iki parça ihram örtüsüne bürünürler. Ayaklarına terlik giyerler. Bele kemer bağlamada, sırta çanta almada ve şemsiye kullanmada bir sakınca yoktur.

Kadınlar elbise ve ayakkabılarını giymeye devam edebilir, başlarını açmaz, yüzlerini de örtmezler.

İhrama, niyet ederek ve telbiye getirerek girilir. Niyet "Allah'ım Umre yapmak istiyorum. Onu bana kolaylaştır ve kabul buyur" diyerek diliyle ifade edilmesi uygundur.

Niyet ettikten sonra;

“Lebbeyk Allâhümme lebbeyk,lebbeyke lâ şerîke leke lebbeyk,innel hamde venni’mete leke vel mülk,lâ şerîke lek."

“Hizmetine geldim ey Allah’ım hizmetine geldim. Senin ortağın yoktur, hizmetine geldim. Hamd ve nimet senindir. Mülk senindir, ortağın yoktur."

Diyerek “telbiye” getirilir. Böylece ihrama girmiş ve ihram yasakları başlamış olur.

Mescid-i Haram'a varıncaya kadar her fırsatta telbiye, tekbir, tehlil ve salavat-ı şerife yüksek sesle söyleyerek yolculuğa devam edilir.

Mescid-i Haram'a girince;

"Allah'ım, burası senin haremin, emin kıldığın yerdir. Beni cehenneme gitmekten koru yarabbim. Kullarını dirilttiğin gün beni azabından koru, beni dostlarından ve itaatkâr olanlardan eyle" diye dua edelir.

Beytullah'ı görünce;

3 defa tekbir ve 3 tehlil getirir ve şu dua okunur.

"Allah'ı noksan sıfatlardan tenzih ederim, her türlü övgü Allah'a mahsustur, Allah'tan başka ilah yoktur. Allah'ım burası senin evindir. Onu sen yücelttin, sen şereflendirdin, sen değerli kıldın. Ya Rabbi, onun değerini artıran, onu şereflendiren, ona saygı gösteren kimsenin şerefini, saygınlığını, heybetini, yüceliğini ve iyiliğini artır. Allah'ım, sen selamsın ve selamet ancak sendendir. Bizi selametle yaşat ve selamet yurdun olan cennetine koy, ey celal ve ikram sahibi Allah'ım, sen her şeyden yücesin ve her şeyden üstünsün"

Bilinen diğer tüm duaları da okuyabilir, tavafa başlamadan önce telbiye kesilir.

Hacer-i Esved hizasına gelinir, yönünü ona döner, ellerini omuz hizasına kadar kaldırıp "Bismillah, Allahu Ekber" diyerek Hacer-i Esved'i selamlar; tekbir, tehlil ve tahmid getirir. Kalabalık değilse ve kimseye eziyet vermeyecekse Hacer-i Esved'e ulaşılır, öpülür.

Umre tavafı yapmaya niyet edilir;

"Allah'ım, senin için umre tavafını yedi şavt olarak yapmak istiyorum. Onu benim için kolaylaştır ve kabul eyle" diyerek yapılması uygundur.

Tavaf, Kabe sola alınarak Hatim'in dışından dolanarak yapılır. Her şavtta Rükn-i Yemani ve Hacer-i Esved'i uzaktan "Bismillah, Allahu Ekber" diyerek istilamda bulunulur. Tavaf sırasında bilinen dualar okunur, sessizce tekbir ve tehlil getirilir veya Kur'an okunur.

Tavaf yedi şavtı tamamladıktan sonra "Mültezem"de ve Hatim'de dua edilir. Mümkünse Makam-ı İbrahim'in arkasında değilse uygun bir yerde iki rekat "tavaf namazı" kılınır. Bu namaz vaciptir. Namazdan sonra dua edilir.

Sa'y yapmak üzere Safa'ya gidilir;

Kabe'ye dönülerek tekbir, tehlil, tahmid ve salât-ü selam getirir ve dua edilir. Sa'y yapmaya niyet edilir.

"Allah'ım, senin rızan için Safa ile Merve arasında yedi şavt olarak Umrenin sa'yini yapmaya niyet ediyorum" diyerek yapılması uygundur.

Sa'y yedi şavt olarak Safa'da başlayıp Merve'de bitirilir. Sa'y yaparken sırasında bilinen dualar okunur, sessizce tekbir ve tehlil getirilir veya Kur'an okunur. Belirlenmiş “iki yeşil ışık” arasında "hervele" (acele hareketli koşu) yapılır. Kadınlar, remel ve hervele yapmazlar. Sa'y tamamlayınca Merve'de dua edilir.

Umre’nin tamamlanması;

Erkekler saç tıraşı olur veya kısaltarak, ihramdan çıkarlar. Bu şekilde umre ibadeti eda edilmiş olur.

Kadınlar ihramdan çıkmak için saçlarının ucundan parmak ucu kadar kesmeleri yeterlidir.

Günümüzde Umre Nasıl Yaşanıyor?
Bir Müslüman için ömründe birkaç belki de bir kere nasip olabilecek bu en önemli vazifeye hazırlık; çok uzun bir sabır, bekleyiş ve karar ile nasip olur. Umre, derin ve özel bir mana arifesinde kişinin özgün kararı ile başlar ve kendisini bekleyen Umre ibadetine kişi çok özel olarak hazırlanır.

Kolay değildir tüm bu ibadeti sapasağlam ve tam olarak eda etmek. Farklı bir kültür, farklı bir yaşam, farklı bir dil ve farklı bir ülkede; heyecanı büyük, anlamı büyük bu en özel vazifenin edası insanı derinden etkiler. Allâh’ın evinde, Hz. Muhammed (SAV) peygamberimizin yürüdüğü o yollarda yürümek, nefes almak ve ibadet etmek…

Günümüz şartlarında uçaklarla, lüks transfer araçlarıyla, klimalı otellerde ve çadırlarda, 3 öğün yemek imkanı ve rehberler eşliğinde eskiye göre çok daha kolay Umre vazifesi eda edilebilmektedir.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın etkin hizmetleri ve seyahat acentelerinin yoğun çabaları ile her yıl binlerce Umre adayımız gönül rahatlığı ve huzurla Umre vazifesini yerine getirmektedirler.

Ensar Turizm olarak biz de, her yıl organize ettiğimiz Umre ve Hac programlarımızla www.ensartur.com internet sayfamız kolaylığı ile değerli Hacı adaylarımıza hizmet vermenin haklı gururunu yaşıyoruz.

1439 yılına yeni girdiğimiz bu kıymetli Umre mevsiminin de tüm İslam alemine hayırlar ve bereket getirmesini, tüm hacılarımızın Umre ibadetinin kabul olmasını diliyoruz.